Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

homify 360º: a modern French country home

Sheila Byers Sheila Byers
Loading admin actions …

Today we travel to the southwest of France to the Midi-Pyrénées region. This area is characterised by a rolling green landscape housing small traditional villages, towers and churches made of stone in a traditional manner.

The project that we are looking at today is also made of stone and was designed by the architectural firm Fabrice Commerçon. It is an old farmhouse converted into a modern residence that offers luxury and comfort. Have a look at the realistic modelling photos of the project.

Addition and removal

The shape of the former farmhouse is like a cube. The main house is on two floors and has a slightly sloping gable roof. The former farmhouse has been given a generous glass front, opening the interiors of the house through the glass wall and so providing the interiors with more light. The architects extended the main building by adding a single-story wing. The flat roof achieves a very minimalist look, complimenting the very contemporary character of the structure. The aim of the architects was to revitalize the traditional architecture and establish a strong tension between the inner and outer space. They did this by the addition and removal of specific areas.

Clear and modern

The architects chose to use clear, modern materials that create a dynamic contrast to the original building. Thus, rough concrete was chosen for the extension. The mineral quality of the fieldstone that was used on the exterior facade of the farmhouse provides a contrast to the minimalist style. The glass walls appear smooth, bright and friendly. There is a sophisticated ambience that contradicts the rural landscape surrounding the house. The contemporary character is intensified by its setting. In the background is a retaining wall that was covered by vertical boards in light-coloured wood. The rustic character of the wood completes the transformation of the house.

Organisation of rooms

The extension has its own room separated from the rest of the house.  A skylight illuminated the hallway leading to the left side. The kitchen can be found between the new wing and the original house. For the builders, it was important to arrange the kitchen as a link between the different areas. The living and dining area is in the open ground floor of the building, while the upper level provides more privacy for the owners. The house offers a simple and logical organization for a very modern feel.

Interior

The interior shows the positive impact of the huge glass facade. The wonderful, diffused light conjures beautiful shadows in the room. Inside, the contrast between tradition and modernity is more noticeable: note the transparency of the wall to the left against the massiveness of the stone wall on the right. In the middle is the living area, where the black bars of the windows give a sculptural and dramatic structure. The floor is contemporary and minimalist.

In this project, we can really see how contemporary architecture and a rustic style can work together.

 Houses by Casas inHAUS

Need help with your home project? Get in touch!

Discover home inspiration!